http://www.4green.gr/jpg/4GREEN/390/NEWS/Services2015.jpgΣε αντίθεση με τα περισσότερα συστήματα θέρμανσης/ψύξης, τα κλιματιστικά μπορούν να προσφέρουν σημαντική εξοικονόμηση στους λογαριασμούς του σπιτιού, αν επιλεχθούν και χρησιμοποιηθούν σωστά.

Πλέον στην αγορά πωλούνται κατά κύριο λόγο κλιματιστικά υψηλής ενεργειακής κλάσης, γεγονός που εξασφαλίζει κατά μεγάλο ποσοστό τόσο την ενεργειακή τους απόδοση, όσο και την οικονομία στην τσέπη μας. Άλλωστε, έχουν σχετικά χαμηλό αρχικό κόστος, ενώ παρέχουν στον χρήστη άμεσο έλεγχο του κόστους λειτουργίας τους. Δεν πρόκειται για συσκευές που απλώς ψύχουν τον αέρα, αλλά ρυθμίζουν ταυτόχρονα την θερμοκρασία, την υγρασία, την καθαρότητα του αέρα και την ανακυκλοφορία-ανανέωσή του μέσα στο χώρο, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες ευεξίας και άνεσης που μάς είναι τόσο απαραίτητες ειδικά το καλοκαίρι. Με μερικές απλές κινήσεις, λοιπόν, μπορούν να αποδειχθούν ο καλύτερος φίλος ιδιοκτητών και ενοίκων που αναζητούν καλές συνθήκες διαβίωσης στο σπίτι, σε συνδυασμό με το όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος.

Ετικέτα οικονομίας
Αυτό που πρέπει να προσέξουμε κατά την αγορά ενός κλιματιστικού είναι η ενεργειακή του ετικέτα, καθώς είναι εκείνη που μας δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες για να κρίνουμε αν το συγκεκριμένο κλιματιστικό είναι κατάλληλο για τις ανάγκες μας. Μεταξύ άλλων, αναγράφει πληροφορίες για την ετήσια κατανάλωση, την ισχύ, την απόδοση, τα επίπεδα θορύβου της εσωτερικής και της εξωτερικής μονάδας, τον SEER (εποχικός βαθμός απόδοσης στην ψύξη) και τον SCOP (εποχικός βαθμός απόδοσης στη θέρμανση).

Αναγράφεται επίσης η κλιματική ζώνη, η οποία καθορίζει και το εύρος θερμοκρασιών στο οποίο το κλιματιστικό δεν καταναλώνει περίσσεια ενέργεια. Επιπλέον, η ενεργειακή ετικέτα ταξινομεί τις συσκευές σε μια από τις 7 κατηγορίες ενεργειακής κλάσης (από Α+++ μέχρι F) ανάλογα με την αποδοτικότητά τους. Οι συσκευές Α+++ είναι οι πιο αποδοτικές, άρα και οι πλέον οικονομικές καθώς καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια. Πάντως, για να θεωρηθεί οικονομικό ένα κλιματιστικό πρέπει απαραίτητα να ανήκει σε ενεργειακή κλάση ίση ή μεγαλύτερη από Α.


Τάξη ενεργειακής απόδοσης

SEER

SCOP

A+++

≥ 8,50

≥ 5,10

A++

6,10 ≥ EER > 8,50

4,60 ≤ SCOP < 5,10

A+

5,60 ≤ SEER < 6,10

4,00 ≤ SCOP < 4,60

A

5,10 ≤ SEER < 5,60

3,40 ≤ SCOP < 4,00


Μπορείτε, μάλιστα, να υπολογίσετε το ημερήσιο κόστος λειτουργίας του κλιματιστικού, βασιζόμενοι στις πληροφορίες της ενεργειακής ετικέτας. Αρκεί ένας πολλαπλασιασμός της ημερήσιας κατανάλωσης με την τιμή της κιλοβατώρας, όπως φαίνεται στον πίνακα.

Κατηγορία

Ημερήσια κατανάλωση σε kWh

Ημερήσιο κόστος

A+++

3.64

0.728

A++

3.99

0.798

A+

4.2

0.84

A

4.97

0.994

 

Σε θέση… ισχύος
Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί και στην ισχύ του κλιματιστικού, καθώς ένα κλιματιστικό μεγαλύτερης ή μικρότερης ισχύος από αυτή που είναι κατάλληλη για τον κάθε χώρο έχει ως αποτέλεσμα το αυξημένο κόστος λειτουργίας. Το εμβαδό αποτελεί ένα κριτήριο για την σωστή επιλογή της συσκευής, δεν είναι όμως και το μοναδικό. Αν, για παράδειγμα, ο χώρος δεν είναι καλά μονωμένος ή έχει μεγάλα ανοίγματα, θα πρέπει να επιλέξετε ένα κλιματιστικό μεγαλύτερης ισχύος.

Αναλογικά, το εμβαδό και τα προτεινόμενα BTU (μονάδα μέτρησης ισχύος) έχουν ως εξής: 
 

Εύρος εμβαδού δωματίου m2

Προτεινόμενα BTU

9 - 13

7.000

13 - 18

9.000

18 - 25

12.000

25 - 30

14.000

30 - 35

16.000

35 - 40

18.000

40 - 45

20.000

45 - 55

22.000

55 - 65

24.000

 

Για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας προτείνονται τα μοντέλα Inverter (μεταβλητών στροφών), τα οποία ρυθμίζουν την λειτουργία τους ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στον χώρο και την επιθυμητή κατάσταση, έτσι ώστε να πετυχαίνουν τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση.

Τα φίλτρα παίζουν ρόλο
Το είδος των φίλτρων που περιλαμβάνει κάθε κλιματιστικό είναι σημαντικός παράγοντας για την ενεργειακή του απόδοση και άρα την εξοικονόμηση. Υπάρχουν διάφοροι τύποι φίλτρων, με τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα να είναι τα συμβατικά φίλτρα σκόνης, οι ιονιστές, τα βιολογικά φίλτρα (IAQ), αλλά και τα φίλτρα άνθρακα. Η τελευταία τεχνολογία φίλτρων είναι τα τύπου HEPA.

 
Πρόκειται για φίλτρα υψηλής απόδοσης που έχουν παρόμοια κατασκευή με τα συμβατικά, αλλά ο καθαρισμός που παρέχουν είναι πιο αποτελεσματικός.
Ανάλογα με τον τύπο και την ποιότητα του φίλτρου κυμαίνονται και οι τιμές, ωστόσο ένα ακριβότερο αλλά πιο εξελιγμένο τεχνολογικά φίλτρο μπορεί να κάνει απόσβεση χρημάτων σε μικρό χρονικό διάστημα λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας που μπορούν να παράσχουν. Εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας, όμως, τόσο για την ενεργειακή εξοικονόμηση όσο και για την υγεία μας είναι ο καθαρισμός και η αντικατάσταση των φίλτρων.

Tip: Πρόκειται για μια πολύ εύκολη και απλή διαδικασία, την οποία μπορεί να κάνει ο καθένας, χωρίς τη βοήθεια τεχνικού. Αρκεί να διαβάσετε το βιβλιαράκι οδηγιών λειτουργίας του κλιματιστικού σας και να ακολουθήσετε κατά γράμματα τις συμβουλές που παρέχουν οι κατασκευαστές. Αν, πάλι, θέλετε να είστε σίγουροι ότι δεν θα προκαλέσετε κάποια ζημιά, μπορείτε κατά την εγκατάσταση του κλιματιστικού να ζητήσετε από τον τεχνικό να σας δείξει πώς ακριβώς γίνεται ο καθαρισμός των φίλτρων.
Ξέρετε ότι…
  • Πρέπει να ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη στους 26-27 βαθμούς κελσίου. Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες το κλιματιστικό καταναλώνει πολλή ενέργεια για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, ιδίως όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή
  • Πρέπει να ρυθμίζουμε την κατεύθυνση του αέρα προς το κάτω. Ο ζεστός αέρας είναι ελαφρύτερος και κινείται με φυσικό τρόπο προς τα πάνω
  • Ο ήλιος δεν πρέπει να χτυπάει την εξωτερική μονάδα, γιατί έτσι το κλιματιστικό καταναλώνει περισσότερη ενέργεια
  • Τα κλιματιστικά νέας γενιάς διαθέτουν το σύστημα ελέγχου παρουσίας. Πρόκειται για μια τεχνολογία που αντιλαμβάνεται την κίνηση μέσα στο δωμάτιο. Αν για κάποιο χρονικό διάστημα δεν παρατηρηθεί κίνηση, τότε μειώνεται δραστικά η ισχύς του κλιματιστικού, άρα και η κατανάλωση ενέργειας
  • Υπάρχει ένδειξη κατανάλωσης. Πολλά νέα κλιματιστικά με ιδιαίτερα αυξημένο συντελεστή απόδοσης περιλαμβάνουν και μετρητή ενέργειας, έτσι ώστε να καταγράφουν και να ενημερώνουν τον χρήστη για την ενέργεια που έχει χρησιμοποιηθεί
  • Υπάρχουν «έξυπνα» προγράμματα. Κλιματιστικά που αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας τους ανάλογα με την ώρα, την ημέρα, τη θερμοκρασία του χώρου, πριν την έναρξη της λειτουργίας τους ή και τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται μέσα στο δωμάτιο

πηγη  http://www.4green.gr

 

Κατασκευή & Συντήρηση Ιστοσελίδων

Copyright © 2011