Τι είναι το έξυπνο σπίτι;


« Σκέφτομαι άρα υπάρχω » … με αυτή τη ρήση του Καρτέσιου θα μπορούσε να περιγράψει κανείς τη χρησιμότητα των αυτοματισμών (BEMS : Building Energy Management Systems) σε μία σύγχρονη κατοικία. Πόσο μάλλον δε όταν πρόκειται για ¨Έξυπνη Κατοικία¨, ή αλλιώς Smartouse.

Οι σύγχρονες ανάγκες για ασφάλεια, άνεση και εξοικονόμηση ενέργειας, επιβάλλουν πλέον την αντιμετώπιση της κατοικίας μας σαν ένα ζωντανό οργανισμό. Έναν οργανισμό που αποτελείται από μέλη, όπως ακριβώς το ανθρώπινο σώμα και φυσικά έναν οργανισμό που ¨Σκέφτεται…¨ , κατανοεί τις ιδιαίτερες ανάγκες μας και αυτενεργεί όσο είμαστε εντός ή εκτός της οικίας μας, που φροντίζει για την εξοικονόμηση ενέργειας, την ασφάλειά μας και την άνεσή μας, χωρίς να είναι απαραίτητα η δική μας παρέμβαση ή η φυσική μας παρουσία.

Οι κτιριακές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις βρίσκονται σήμερα σε ένα μεταβατικό στάδιο. Οι συμβατικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις μπορούν να εκπληρώσουν πολλούς στόχους, αλλά όταν οι λειτουργίες του κτιρίου γίνονται βαθμιαία όλο και περισσότερο σύνθετες, και όσο οι απαιτήσεις για αλληλεπίδραση μεταξύ τους αυξάνεται, γίνεται πλέον απαραίτητη μια διαφορετική τεχνολογία εγκαταστάσεων. Το installationbus του

Dupline® είναι η λύση. Το Dupline® είναι ένα αποκεντρωμένο σύστημα, το οποίο συνδυάζει τον έλεγχο και την παρακολούθηση του φωτισμού, των ρολών, της θέρμανσης, του κλιματισμού και της ασφάλειας. Το Dupline® & Smartouse δημιουργεί νέες δυνατότητες άνεσης, εξοικονόμησης ενέργειας, και ασφάλειας στο κτίριο. Η λειτουργία και η συντήρηση απλοποιούνται, με την πλήρη επισκόπηση των σημάτων οποτεδήποτε και από οπουδήποτε. Η νέα σειρά προϊόντων Smartouse της Carlo Gavazzi περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα εξειδικευμένων εφαρμογών κτιριακής αυτομα

τοποίησης, όπως οι ευφυείς διακόπτες φωτισμού, οι ανιχνευτές κίνησης, οι αισθητήρες έντασης φωτεινότητας, οι ρυθμιστές έντασης φωτισμού, τα relay, και οι θερμοστάτες. Όλες οι μονάδες συνδέονται μεταξύ τους μέσω ενός

κοινού ζεύγους καλωδίων με την κύρια γεννήτρια παραγωγής σήματος Dupline®, η οποία καθιστά εφικτή την εφαρμογή ευφυών λειτουργιών και επεξεργάζεται σήματα από τα διαφορετικά υποδίκτυα bus. Σε σχέση με μια παραδοσιακή εγκατάσταση, η καλωδίωση ενός συστήματος Dupline® & Smartouse είναι πολύ απλούστερη και η ευελιξία για αλλαγές και επεκτάσεις αυξάνεται σημαντικά. Στα μεγαλύτερα κτίρια, πολλές ταυτόχρονα γεννήτριες σήματος Dupline® μπορούν να συνδεθούν μέσω RS485 ή Ethernet για την ανταλλαγή δεδομένων, παρέχοντας έτσι ένα ασφαλές σύστημα, όπου οποιοδήποτε σφάλμα καλωδίων, έχει επιπτώσεις μόνο στο συγκεκριμένο τμήμα του κτιρίου.

1) ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Α) Εξοπλισμών και λειτουργίας

 • Δυνατότητα διάγνωσης βλαβών
 • Τηλεειδοποίηση αλλά και αυτοδιαχείριση σε περιπτώσεις

βραχυκυκλώματος, διακοπής ρεύματος από τη ΔΕΗ, πτώση τάσης, διακοπή λειτουργίας του ψυγείου, πλημμύρας (οπότε διακόπτει την κεντρική παροχή του νερού αλλά και τη ηλεκτροδότηση προς της βασικές ηλεκτρικές καταναλώσεις), πυρκαγιάς (οπότε ανοίγει την ηλεκτροβάνα της κεντρικής παροχής,   διακόπτει τον εξαερισμό και την τροφοδοσία ορισμένων ηλεκτρικών φορτίων, ανοίγει την εξώπορτα και ορισμένα από τα ρολά, ειδοποιεί την πυροσβεστική και ενεργοποιεί το σύστημα κατάσβεσης εφόσον υπάρχει κάτι τέτοιο στο σπίτι), ισχυρού ανέμου (ανεβάζει τις τέντες), υπερθέρμανση ηλεκτρικού πίνακα και Ζεστού Νερού Χρήσης (ΖΝΧ), παγετού (θέτει σε λειτουργία καυστήρα, επανακυκλοφορία και πότισμα σε τακτά χρονικά διαστήματα), βροχής (διακόπτει το πότισμα), υπερβολική υγρασία (αποφεύγει το σημείο κορεσμού των υδρατμών σε σχέση με την κρίσιμη θερμοκρασία είτε για το πάτωμα είτε για τους τοίχους, θέτοντας σε λειτουργία τον εξαερισμό ή την θέρμανση ανάλογα με τις ανάγκες).

Β) Ενοίκων

Ο ένοικος μπορεί :

 • να διακόπτει την παροχή ρεύματος σε ορισμένες ή όλες τις πρίζες προκειμένου να προστατέψει μικρά παιδιά από κίνδυνο ηλεκτροπληξίας, αλλά και τις Stand-By συσκευές, όταν το επιθυμεί, ή αυτόματα όταν πηγαίνει για ύπνο.
 • να ειδοποιείται όταν βρίσκεται εντός ή εκτός του σπιτιού για πλημμύρα, συναγερμό παραβίασης, πυρκαγιά, ισχυρό άνεμο, υπερθέρμανση ΖΝΧ, ή Ηλεκτρικού πίνακα, παγετού, βροχής και επικίνδυνης   υγρασίας σε σχέση με τη θερμοκρασία.
 • να αποτρέπει τον εισβολέα όταν εκείνος απουσιάζει με προκαθορισμένους ήχους, σενάρια φωτισμού, ρολών, καθώς και να ειδοποιεί το κέντρο λήψεως σημάτων, την αστυνομία και την πυροσβεστική και θέτει σε λειτουργία την κατάσβεση.

2) ΑΝΕΣΗ

Ο ένοικος μπορεί να διαχειριστεί τις κύριες ηλεκτρικές και θερμικές αλλά και τηλεπικοινωνιακές λειτουργίες της κατοικίας, από button, τηλεχειριστήριο, οθόνη αφής, ηλεκτρονικό υπολογιστή Η/Υ ή palmtop, όσο βρίσκεται εντός του σπιτιού, και από σταθερό κινητό- SMS, Η/Υ- internet (με δυνατότητα οπτικοποίησης όλων των λειτουργιών του σπιτιού) όσο απουσιάζει από το σπίτι
Υπάρχουν λειτουργίες που γίνονται αυτόματα προγραμματίζοντας τον εγκέφαλο του συστήματος αυτοματισμού όπως το πότισμα (ρύθμιση ωρών ή διακοπή σε περίπτωση βροχής), ανακυκλοφορία ΖΝΧ (με το άνοιγμα της πόρτας του WC και όσο βρισκόμαστε μέσα στο WC με χρονική εναλλαγή), με το πάτημα του γενικού off, κλείσιμο όλων των ρολών (το ένα μετά το άλλο ακολουθιακά), του φωτισμού (με χρονοκαθυστέρηση ορισμένων ζωνών μέχρι να αποχωρίσουμε), των Stand-by συσκευών αλλά και της θέρμανσης – ψύξης, εξομοίωση κατοίκησης (γράφοντας στη μνήμη του ορισμένες από τις ενέργειες τις καθημερινότητάς μας και επαναλαμβάνοντάς τες όσο εμείς απουσιάζουμε), όπλιση και αφόπλιση του συναγερμού και άνοιγμα κλείσιμο της εξώπορτας ή γκαραζόπορτας μέσω ενός μπρελόκ, ενδείξεις επιβεβαίωσης στα button (για τη λειτουργία ή μη ορισμένων φορτίων, alarm ή ζωνών φωτισμού εντός ή εκτός σπιτιού), αυτόματη ρύθμιση της φωτεινότητας με βάση το φυσικό φωτισμό, σενάρια φωτισμού για ειδικές περιστάσεις (γιορτές, ρομαντικές καταστάσεις, περισυλλογή, home-cinema κλπ), δυνατότητα να ανοίξουμε σε δικό μας άνθρωπο την γκαραζόπορτα ή ακόμη και την κεντρική πόρτα μέσω κινητού τηλεφώνου, δυνατότητα παράκαμψης του ανάμματος φωτισμού μέσω button ή τηλεχειριστηρίου παρόλο που μας έχει εντοπίσει ο ανιχνευτής κίνησης (τα αισθητήρια κίνησης ή παρουσίας είναι ίδια και για το συναγερμό παραβίασης αλλά και για τον έλεγχο φωτισμού και κλιματισμού), δυνατότητα να βλέπουμε από μακριά εικόνα από τις κάμερες του σπιτιού , δυνατότητα τηλεχειρισμού όλων φορτίων με δυνατότητα επιβεβαίωσης αλλά και χειρισμού των συστημάτων ήχου και εικόνας (δορυφορικά κανάλια, δορυφορικό internet και κάμερες χωρίς απαραίτητα τη χρήση συμβατικής θυροτηλεόρασης) μέσω τηλεχειριστηρίου ή οθόνης αφής, διευκόλυνση σε ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με κινητικά προβλήματα μέσω τηλεχειρισμού.

3) ΕΞΕ (Ε Ξ οικονόμηση Ε νέργειας)

 • Σκίαση

Η σκίαση είναι ο καλλίτερος σύμμαχος το καλοκαίρι ενάντια στο ήλιο. Αποτρέπει τη δράση του εχθρού, πριν αυτός εισβάλλει στο σπίτι. Θυμηθείτε όμως πόσες φορές είστε κάτω από την τέντα όταν πρέπει; Μήπως ποτέ; ή μήπως όταν το θυμάστε, τρέχετε να την κατεβάσετε και μετά την αφήνετε μέχρι το βράδυ, που όταν ο ήχος της σας ξυπνά από τον δυνατό άνεμο, σηκώνεστε από τον ύπνο για να την προστατεύσετε;

 • Φωτισμός / Day-light control

Σίγουρα οι λαμπτήρες φέρουν πλέον ενεργειακή ταυτότητα όπως και τα κλιματιστικά και οι υπόλοιπες συσκευές, και σίγουρα αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας απασχολεί και άρα να το απαιτούμε την ώρα που ζητάμε τον λαμπτήρα στο Super-Market ή στο κατάστημα ηλεκτρικών ειδών. Ωστόσο ένα σύστημα που σκέφτεται μας αποτρέπει να τους χρησιμοποιούμε, όταν δεν το χρειαζόμαστε, να κάνει πραγματική εξοικονόμηση ενέργειας όταν είναι ρυθμιζόμενης έντασης (dimming), και η ένταση φωτεινότητας να είναι ανάλογη της ενέργειας που καταναλώνουν και όχι ανεξάρτητη από αυτή. Επίσης ένα έξυπνο σύστημα μπορεί να αυτορυθμίζεται με βάση τον φυσικό φωτισμό, ώστε να κρατάει σταθερά τα lux στην επιφάνεια εργασίας που επιθυμούμε, χωρίς τη δική μας παρέμβαση (Day-light control). Εδώ αυτό που πρέπει να θυμόμαστε για ορισμένες κατηγορίες λαμπτήρων όπως οι φθορισμού, χρειάζεται να διαθέτουν ηλεκτρονικό ballast, άλλο για απλό on/off και άλλο για dimming.

 • Free cooling, Αερισμός, πρόψυξη, προθέρμανση

Σίγουρα ένα σύστημα που σκέφτεται, φροντίζει έξυπνα να προκλιματίζει τον εσωτερικό χώρο, γνωρίζοντας τις εξωτερικές συνθήκες θερμοκρασίας-υγρασίας, ανέμου ή βροχής, οπότε εξοικονομεί ενέργεια αφού θέτει για λιγότερο χρόνο τον κλιματισμό σε λειτουργία και φροντίζει να ανανεώνει τον αέρα με φρέσκο όταν αυτό επιβάλλεται. Το ίδιο φροντίζει τις ζεστές μέρες του χειμώνα, οπότε η θέρμανση λειτουργεί όσο πρέπει.

 • Μέτρηση Ενέργειας

Ένα έξυπνο σπίτι μετράει τα πάντα, από χρόνο μέχρι ταχύτητα ανέμου. Η ενέργεια λοιπόν είναι αυτό που θα πρέπει να μας απασχολεί συνεχώς, είτε είμαστε παραγωγοί (και άρα διαθέτουμε φωτοβολταϊκή συστοιχία ή ανεμογεννήτρια), είτε είμαστε απλοί καταναλωτές. Η αδιάλειπτη μέτρηση της κατανάλωσης ενέργειας μπορεί να μας κάνει πιο σοφούς αν διαθέτουμε κατάλληλη ευαισθησία απέναντι στο περιβάλλον, αλλά και να προστατέψει την τσέπη μας. Άλλωστε τα BEMS είναι κατεξοχήν μετρητικά συστήματα

 • ΑΠΕ

Δυστυχώς στη γενιά μας διδαχτήκαμε, πώς να σχεδιάζουμε σπίτια καταναλωτές (μελετάμε πάντα με βάση τις καταναλώσεις). Θέλω να ελπίζω πως οι επόμενες γενιές θα διδάσκονται στα Πολυτεχνεία, πώς να σχεδιάζουν σπίτια παραγωγούς με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας. Σίγουρα αυτό εξαρτάται βέβαια και από το βαθμό ευφυΐας του σπιτιού.

Ένα σύστημα ΑΠΕ είναι ουσιαστικά ένα σύστημα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές όπως ο ήλιος, το νερό και ο άνεμος, για το οποίο θα πρέπει να είμαστε ενήμεροι για την ομαλή ή μη λειτουργία του, αλλά και για τη σωστή και έλλογη χρήση των φορτίων του σπιτιού (πχ σε ένα σύστημα αυτόνομης φωτοβολταϊκής εγκατάστασης πατώντας το button για μία συνήθη λειτουργία, θα εκτελεστεί, μόνο όταν το σύστημα διαθέτει αποθηκευμένη ενέργεια για να υλοποιηθεί η επιθυμητή λειτουργία, ενώ σε περίπτωση που παρόλο ο αυτοματισμός δεν επιτρέπει την λειτουργία αυτή λόγω έλλειψης ενέργειας και εμείς παρόλα αυτά θέλουμε να κάνουμε να την λειτουργήσει, τότε με μακρύ-παρατεταμένο πάτημα του button κόβει τα μη κρίσιμα φορτία που εμείς του έχουμε ορίσει και την εκτελεί.

 • Συνδυασμός συστήματος ψύξης-θέρμανσης με τη χρήση τρίοδης βάνας και θερμικών ηλιακών συστημάτων

Είναι αδύνατο να συνδυάσουμε ψύξη και θέρμανση σε μία κατοικία με τη χρήση θερμικών ηλιακών συστημάτων χωρίς τη χρήση αυτοματισμού. Ομοίως ο ρόλος του αυτοματισμού στην χρήση της τρίοδης βάνας είναι πρoϋπόθεση για τη λειτουργία της και επομένως την εξοικονόμηση ενέργειας.

 • Εξασφάλιση θερμικής άνεσης χωρίς απώλειες λόγω αδράνειας

-          αν ο ένοικος φύγει από ένα δωμάτιο και ξεχάσει το κλιματιστικό αναμμένο, η ενέργεια σπαταλιέται χωρίς λόγο. Κάποιες φορές, μάλιστα, αφήνει και το παράθυρο ανοιχτό, οπότε η σπατάλη μεγαλώνει. Θα θέλαμε τότε, εάν το παράθυρο παραμείνει ανοιχτό, μετά από εύλογο χρόνο για τον αερισμό του δωματίου, να μπορούσε το ρολό να κατεβαίνει και το κλιματιστικό να σβήσει αυτόματα.

-          αν το παράθυρο είναι κλειστό, αλλά δεν υπάρχει κανείς στο δωμάτιο για αρκετή ώρα, θα θέλαμε η θερμοκρασία του δωματίου να χαμηλώνει αυτόματα το χειμώνα μέχρι τους 18οC ή ν' ανεβαίνει το καλοκαίρι μέχρι τους 28οC, ώστε όταν ξαναμπεί κάποιος στο δωμάτιο, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο χώρος ν' αποκτήσει πάλι την επιθυμητή θερμοκρασία άνεσης.

-          οι αισθητήρες εξωτερικής θερμοκρασίας και έντασης ανέμου και ηλιακής ακτινοβολίας αντιλαμβάνονται π.χ. το χειμώνα ότι οι συνθήκες θα είναι για το επόμενο διάστημα ήπιες. Αμέσως τότε κλείνουν τη θέρμανση, πριν η εσωτερική θερμοκρασία φτάσει τη τιμή του θερμοστάτη. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει πάρα πολλές φορές στη Ελλάδα, και το κτίριο λόγω της σχετικής του θερμοκρασιακής αδράνειας δεν αντιλαμβάνεται εγκαίρως στο εσωτερικό ότι υπάρχει διαφορά των εξωτερικών συνθηκών.

Θα έχετε ακούσει συχνά μηχανικούς να χρησιμοποιούν τη λέξη ενεργειακή προσομοίωση του σπιτιού με ειδικά software – λογισμικά, προκειμένου να μελετήσουν ενεργειακά το σπίτι και να επιλέξουν την κατάλληλη θερμομόνωση και υγρομόνωση, το σωστό σχεδιασμό (βιοκλιματική αρχιτεκτονική, αν αυτό είναι δυνατό), την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών συστημάτων ή θερμικών ηλιακών συστημάτων (πρόσφατα συμπεριλαμβανομένης και της ηλιακής ψύξης). ΝΑΙ, είναι όντως απαραίτητα εργαλεία για την μελέτη της ενεργειακής θωράκισης του σπιτιού ή του κτιρίου. Ωστόσο τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα ευφυή συστήματα αυτοματισμού (BEMS), από τη στιγμή που μόνο αυτά μπορούν να αντιληφθούν σε πραγματικό χρόνο τα πραγματικά καιρικά φαινόμενα και να εξισορροπήσουν αναλόγως τις συνθήκες εσωτερικού περιβάλλοντος εξασφαλίζοντας αδιαλείπτως θερμική άνεση και εξοικονόμηση ενέργειας. Είναι σα να συγκρίνουμε έναν προσομοιωτή πλοήγησης για το φεγγάρι, με ένα πραγματικό τηλεκατευθυνόμενο σκάφος που βρίσκεται στο φεγγάρι και αυτενεργεί, αλλά και δέχεται τις εντολές μας από μακριά. Σε αυτό βέβαια το σημείο ο πελάτης, αλλά και ο Μηχανικός που θα τον συμβουλέψει θα πρέπει να επιλέξουν ένα σύστημα, που δεν θα χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση και συντήρηση κάποιου ειδικού, αλλά που θα είναι απλό σε οποιοδήποτε ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη, και θα καθιστά το σπίτι αδιαλείπτως ενεργειακά αυτοεπιθεωρούμενο. Αυτό το συνδυασμό το σύστημα αυτοματισμού Dupline® & Smartouse είναι στη θέση να προσφέρει μοναδικά.


ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

•  Εύκολος χειρισμός και ευέλικτο σε οποιαδήποτε επέκταση ή αλλαγή σε όλες τις φάσεις της εγκατάστασης

•  Αγωγοί bus και ισχυρών ρευμάτων μέσα στο ίδιο καλώδιο (με την προϋπόθεση ότι όλοι οι αγωγοί φέρουν την ίδια μόνωση – ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΟΣΙΑ ΣΤΟ ΘΟΡΥΒΟ)

•  Ελεύθερη τοπολογία (αστέρας, βρόγχος & συνδυασμός τους)

•  Φιλικό προς το χρήστη, φορητά εργαλεία κωδικοποίησης και ελέγχου απόκρισης

•  Όλα τα σήματα μπορούν να είναι ελεγχόμενα και επιτηρούμενα από οποιοδήποτε σημείο στο σύστημα και οποιαδήποτε στιγμή

• Έλεγχος της ενέργειας, και κατανάλωση νερού και αερίου σε όλο το κτίριο

•  Επισκόπηση ολόκληρου του κτιρίου οποιαδήποτε στιγμή και από οπουδήποτε (μέσω Η/Υ, palmtop, internet, SMS, οθόνη Touch, τηλεχειριστήριο )

• Έλεγχος φωτισμού, ρολών, HVAC και ασφάλεια σε ένα σύστημα

•   Ευέλικτη διασύνδεση σε ανώτερα επίπεδα συστήματος ενεργειακής διαχείρισης κτιρίων

• Καμία δέσμευση στη χρήση οποιουδήποτε διακοπτικού υλικού

• Κανένα πρόβλημα με την απόσταση μετάδοσης (έως 10χλμ.)

• Οικονομική λύση και για την εργασία και για το υλικό


ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ

1. Όπως ένας ζωντανός οργανισμός έτσι και το σπίτι μας αποτελείται από:

2. Σε καμία περίπτωση οι αυτοματισμοί δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το έλλειμμα των υλικών θερμομόνωσης και υγρομόνωσης που επιβάλλεται να τοποθετηθούν κατά την κατασκευή της κατοικίας μας

3. Οι αυτοματισμοί βοηθούν στη βελτιστοποίηση του τρόπου χρήσης και κατανάλωσης ενέργειας, αλλά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις συσκευές ενεργειακής κλάσης Α. Θα έλεγε κανείς ότι παίζουν το ρόλο του μαέστρου σε μια ορχήστρα : Αν λοιπόν ο καλλίτερος μαέστρος διευθύνει τους καλλίτερους μουσικούς, το αποτέλεσμα θα είναι μία φανταστική μελωδία. Αν ο καλλίτερος μαέστρος διευθύνει αρχάριους μουσικούς, το αποτέλεσμα θα είναι μια παραφωνία.smart-house8

4. Όπως σε ένα ζωντανό οργανισμό δεσπόζουσα θέση έχουν η καρδιά και ο εγκέφαλος, έτσι και σε μία σύγχρονη κατοικία που θέλει να λέγεται έξυπνη, το λεβητοστάσιο, οι ηλεκτρικοί πίνακες, οι τηλεπικοινωνιακοί πίνακες και οι αυτοματισμοί θα πρέπει να εγκαθίστανται στη θέση που προτείνουν οι ειδικοί και όχι κάτω από τη σκάλα, στο πατάρι, στο πλυσταριό, στην τουαλέτα ή πάνω από τα ντουλάπια της κουζίνας.

5. Η έξυπνη κατοικία πέραν του εγκεφάλου (αυτοματισμοί), διαθέτει και καλωδιώσεις που αφορούν τηλεπικοινωνιακές υποδομές όπως ήχο, εικόνα, τηλεφωνία, internet, συναγερμό, κάμερες, οπότε χρειάζεται και σχετική πρόβλεψή τους από τον ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη και το Μηχανικό.

6. Για τον έλεγχο των υποσυστημάτων θέρμανσης, κλιματισμού, εξαερισμού, σκίασης, των συσκευών (πλυντήριο ρούχων ή πιάτων κλπ) και των ΑΠΕ, χρειάζονται αισθητήρια (ανεμόμετρα, υγρασιόμετρα, βροχόμετρα, θερμόμετρα, πιεσόμετρα, ανιχνευτές πλημμύρας, παρουσίας, καπνού, παγετού, CO2 , διαρροής αερίου κλπ) καθώς και ειδικά υλικά προσαρμογής όπως ρελέ, μετασχηματιστές, ηλεκτρονικά ballast, ηλεκτροβάνες, τρίοδες βάνες, μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας και κατανάλωσης πετρελαίου ή αερίου κλπ.

7. Στις πόλεις με την γκετοποιημένη δόμηση προφανώς είναι σχεδόν αδύνατος ο βιοκλιματικός σχεδιασμός. Η μόνη λύση που αντισταθμίζει μέχρι και 40% το έλλειμμα του βιοκλιματικού σχεδιασμού είναι η χρήση αυτοματισμών (BEMS), εφόσον φυσικά και οι υπόλοιποι τομείς είναι εξίσου ενεργειακά αποδοτικοί. ΠΡΟΣΟΧΗ : η επιλογή ενός συστήματος αυτοματισμού θα πρέπει να συνδυάζει τη δυνατότητα εφαρμογών πολύπλοκων σεναρίων και τον εντοπισμό οποιασδήποτε βλάβης με την απλότητα στη συντήρηση χωρίς την παρέμβαση ειδικού. Αυτό το συνδυασμό Dupline® & Smartouse τον προσφέρει μοναδικά.

8. Οι αυτοματισμοί ενισχύουν ενεργειακή κλάση ενός ακινήτου και άρα του προσθέτουν αξία από 5% όταν διαθέτει βιοκλιματικό σχεδιασμό μέχρι 15% όταν δεν διαθέτει κάτι τέτοιο. Πολύ σύντομα τίποτα δεν θα μπορεί να πωλείται χωρίς τη ένδειξη της ενεργειακής του κλάσης και άρα του ανθρακικού του αποτυπώματος.

9. Κάθε μία ενεργειακή κλάση προσαυξάνει περίπου κατά 10% περισσότερο την τιμή του ακινήτου από την προηγούμενή της σε σχέση με την αντικειμενική ανεξαρτήτου παλαιότητας. Έτσι αν μία μονοκατοικία έχει αντικειμενική αξία 1000ευρώ/μ2 τότε αυτό αντιστοιχεί στην ενεργειακή κλάση Η, και επομένως η διαβάθμιση των τιμών προσεγγιστικά θα είναι:

Αντικειμενική =    Η

Ζ = 1,10 x H

E = 1,20 x H

Δ = 1,30 x H

Γ = 1,40 x H

Β = 1,50 x H

Β+ = 1,60 x H

Α = 1,70 x H

Α+ = 1,80 x H

Οπότε η κατοικία που έχει ενεργειακή κλάση Α+ θα πωλείται με 1800ευρώ/μ2, ενώ η αντίστοιχη αναλογία θα μετακυλύεται και στο ενοίκιο. Η συμβολή λοιπόν των BEMS σε αυτή τη διαβάθμιση θα επιμερίζεται στην αξία του ακινήτου από 70ευρώ/μ2 (5% της Γ) έως και 270ευρώ/μ2 (15% της Α+). [Το παράδειγμα αυτό αποτελεί τελείως προσωπική εκτίμηση του συγγραφέα].

10. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιβάλλει να θυμόμαστε πάρα πολλά και να μην ξεχνάμε ακόμη περισσότερα. Μια έξυπνη κατοικία μπορεί να αναλάβει έναν τέτοιο ρόλο και για την αυτοπροστασία της, αλλά πρωτίστως για την δική μας και της περιουσίας μας. Πολύ βέβαια πριν το Καρτέσιο φαίνεται ότι κάποιοι υλοποίησαν τέτοιους αυτοματισμούς, όπως ο Ήρωνας, ο Κτησίβιος και ο Αρχιμήδης, ενώ ο Ήφαιστος κατασκεύασε το πρώτο robot τον Τάλω. Ωστόσο η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ιστορικά αδικαίωτη. Λέγεται πως η καλλίτερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνουμε (εξοικονόμηση ενέργειας). Αυτή η ενέργεια όμως πέραν των επιλογών μας σχετικά με την ενεργειακή θωράκιση του σπιτιού, χρειάζεται να έχει ένα φύλακα άγγελο, που να μεριμνά αδιάλειπτα, ώστε να πετύχουμε να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη. Όπως λοιπόν θα ήταν τραγικό λάθος να στερήσουμε τη σκέψη σε έναν ζωντανό οργανισμό, εξίσου βαρυσήμαντο ατόπημα είναι να κατασκευάζουμε μια σύγχρονη κατοικία χωρίς αυτοματισμούς.

Κατασκευή & Συντήρηση Ιστοσελίδων

Copyright © 2011