Σε γενικές γραμμές, η ιδιόμορφη εμφάνιση των ανεμογεννητριών σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αποδίδουν καλύτερα όταν βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο και σε υπαίθριο χώρο, τις έχει εξορίσει από τις ακατοίκητες υπαίθριες περιοχές, ή ακόμα και από τη θάλασσα.
Ένας Γάλλος επιχειρηματίας, όμως, πιστεύει ότι αν τις κατασκευάσει στη μορφή ενός τεχνητού δέντρου, θα μπορούσαν τα αστικά κέντρα να τις υιοθετήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό, κάνοντας χρήση των χαμηλών ανέμων που κυκλοφορούν γύρω από τα κτήρια και τους δρόμους.
Το Wind Tree είναι το πνευματικό παιδί του Jérôme Μισό-Lariviere, ο οποίος έχει ιδρύσει την γαλλική εταιρεία New Wind για να το βγάλει στην αγορά. Η ομάδα του είναι έτοιμη να εγκαταστήσει ένα πρωτότυπο Wind Tree στην Place de la Concorde στο Παρίσι τον Μάρτιο του 2015, σε μια επίδειξη που λέγεται ότι θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση γύρω από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην πόλη.
Με 72 τεχνητά φύλλα που θα χρησιμεύουν ως μικρο-στροβίλοι που θα περιστρέφονται σε έναν κάθετο άξονα, το Wind Tree έχει σχεδιαστεί για να αξιοποιεί πιο ήπιους ανέμους. Οι προγραμματιστές λένε ότι μπορούν να επεκταθούν και σε ανέμους που θα φυσούν ως και δύο μέτρα ανά δευτερόλεπτο, καθιστώντας την τουρμπίνα χρήσιμη σε περισσότερες από 280 ημέρες του χρόνου. Η ισχύς της υπολογίζεται σε 3,1 kW.
Το φτιαγμένο από χάλυβα δέντρο είναι 11 μέτρα ψηλό και έχει διάμετρο 8 m. Η λειτουργία του λέγεται πως είναι εντελώς από αθόρυβη, με όλα τα καλώδια να ενσωματώνονται στα φύλλα και τα κλαδιά. Η New Wind οραματίζεται ότι θα μπορούσε είτε να συνδεθεί με τα κτίρια μέσω του κύριου πίνακα διανομής είτε με το δίκτυο μέσω μετατροπέα.
Έχουμε δει και άλλες παρόμοιες προσπάθειες αστικοποίησης των ανεμογεννητριών στο παρελθόν. Το 2011, μια ομάδα Ολλανδών σχεδιαστών αποκάλυψε το σχέδιο Power Flower, το οποίο επίσης θα χρησιμοποιούσε ανεμογεννήτριες κάθετου άξονα. Έχοντας ήδη παράγει τα πρωτότυπα, ωστόσο, η ομάδα του Wind Tree φαίνεται λίγο πιο κοντά στην λύση που θα μπορέσει να προσφέρει στον πραγματικό κόσμο.
πηγη: ww.4green.gr