Aμεσα θα πρέπει να κινηθούν όσοι προσανατολίζονται στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στην κατοικία τους, καθώς η τιμή των 0,25 ευρώ/kWh θα ισχύει για 3 μήνες ακόμη, αποφέροντας ετήσιες αποδόσεις 15%.
Ακόμη και μετά από τις τελευταίες αλλάγές στις ταρίφες, η τοποθέτηση ενός φ/β συστήματος αποτελεί τη πιο συμφέρουσα λύση τη δεδομένη στιγμή. Πιο συγκεκριμένα, είχαμε αποδείξει ότι ένα οικιακό φωτοβολταϊκό σύστημα στην Αθήνα, ισχύος 9,87 kWp παρουσιάζει ετήσια απόδοση επί του κεφαλαίου που ανέρχεται στο 15% περίπου σε βάθος 25ετίας, με τιμή κιλοβατώρας στα 0,25 ευρώ. Με το συγκεκριμένο θέμα, αποδεικνύουμε για μια ακόμη φορά ότι, η επένδυση σε φωτοβολταϊκό παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον έναντι οποιασδήποτε άλλης μορφής αποταμίευσης, αλλά και άλλα δυναμικά οφέλη που προκύπτουν από την εγκατάσταση οικιακού συστήματος 10 kWp, σε πόλη της Κεντρικής Ελλάδος. Έτσι, ακόμη και μακριά... από τον ήλιο της Αττικής ή της Πελοποννήσου όπου η ηλιοφάνεια είναι σαφώς πιο έντονη, ένας οικιακός επενδυτής μπορεί κερδίσει σε βάθος 25ετίας, 79.829 ευρώ. Επίσης, όπως θα δείτε, ένα φ/β σύστημα αυξάνει την υπεραξία του ακινήτου μας, παρουσιάζοντας παράλληλα μελλοντικά οφέλη.
Η εγκατάσταση που εξετάζουμε
Τα στοιχεία που ακολουθούν αναφέρονται σε οικιακή φωτοβολταϊκή εγκατάσταση, σε δώμα επιφανείας 200 τετραγωνικών μέτρων, στην περιοχή της Λάρισας.
Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα δεδομένα στην υπό μελέτη επιφάνεια, μπορούν να τοποθετηθούν 42 πάνελ των 235 Wp έκαστο, με διαστάσεις 166 εκ. X 99 εκ. X 5 εκ. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι ονομαστικής ισχύος 9,87 KWp και υπολογίζεται ότι θα παράγει 14.287 kWh ετησίως, και σύμφωνα με το ισχύον τιμολόγιο της ΔΕΗ (0,25 € / KWh) θα αποφέρει 3.572 ευρώ έσοδα κατά το πρώτο έτος.
Τέλος, σημειώνουμε ότι το κόστος εγκατάστασης για το συγκεκριμένο σύστημα ανέρχεται στα 20.424 ευρώ (με ΦΠΑ και σύνδεση με τη ΔΕΗ).
Με ετήσια απόδοση επένδυσης 15,63%
Οι πίνακες 1 και 2 παρουσιάζουν την απόδοση του συστήματος, σε ετήσια βάση αλλά και σε βάθος 25ετίας, για ένα οικιακό φωτοβολταϊκό που κοστίζει 20.424 ευρώ (μαζί με το κόστος σύνδεσης της ΔΕΗ). Η απόδοσή του φτάνει τις 14.287 kWh για τον πρώτο χρόνο, κάτι που θα αποφέρει στον οικιακό επενδυτή 3.572 ευρώ. Για όλη τη διάρκεια της σύμβασης συμψηφισμού (δηλαδή για τα 25 χρόνια συναλλαγής μας με τη ΔΕΗ), το καθαρό κέρδος (μαζί με την απόσβεση του κόστους της επένδυσης, θα ανέλθει στα 59.404 ευρώ, με την απόδοση του κεφαλαίου να φτάνει στο 11,63% και το μέσο ετήσιο καθαρό κέρδος στα 2.376 ευρώ. Επίσης, η απόσβεση του κεφαλαίου που επενδύθηκε τοποθετείται στα 5 χρόνια και 10 μήνες. Ωστόσο, κοιτώντας κανείς συνολικά τα στοιχεία που προκύπτουν, η συνολική απόδοση της επένδυσης επί του κεφαλαίου που δαπανήθηκε (δηλαδή χωρίς την απόσβεση), φτάνει στο 15,63% κατά μέσο όρο ετησίως, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε μέσο ετήσιο κέρδος της τάξης των 3.193 ευρώ (χωρίς την απόσβεση της επένδυσης, τα έσοδα του συστήματος σε βάθος 25ετίας ανέρχονται σε 79.829 ευρώ).
Πίνακας χρηματορροών επένδυσης: Πολλαπλά και υψηλά οφέλη
Ο πίνακας 2 παρουσιάζει τις χρηματορροές για ένα σύστημα που κόστισε συνολικά 20.424 ευρώ (μαζί με το κόστος σύνδεσης της ΔΕΗ) και 20.724 ευρώ στην περίπτωση χρηματοδότησης με τραπεζικό δανεισμό (μαζί με το κόστος σύνδεσης της ΔΕΗ και κόστος φακέλου δανείου). Από τον παραπάνω πίνακα προκύπτει ότι:
α) Για την αγορά του φωτοβολταϊκού συστήματος με ίδια κεφάλαια
Το συνολικό καθαρό κέρδος στην 25ετία ανέρχεται περίπου στα 59.404 ευρώ , ενώ η απόσβεση του αρχικού κεφαλαίου επιτυγχάνεται στα 5 χρόνια και 10 μήνες και η ετήσια απόδοση της επένδυσης ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 11,63% (αντίστοιχα τα συνολικά κέρδη φτάνουν τα 79.829 ευρώ, με μέσο ετήσιο ποσοστό απόδοσης 15,63%).
β) Για την αγορά του φωτοβολταϊκού συστήματος με τραπεζικό δανεισμό
Το συνολικό καθαρό κέρδος στην 25ετία ανέρχεται περίπου στα 50.492 ευρώ, ενώ η απόσβεση του αρχικού κεφαλαίου επιτυγχάνεται στα 10 χρόνια και η ετήσια απόδοση της επένδυσης ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 9,75%.
Από τα παραπάνω γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρο ότι, η τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος συμφέρει, είτε διαθέτουμε κάποιο κεφάλαιο που θέλουμε να επενδύσουμε είτε καταφύγουμε στη λύση του τραπεζικού δανεισμού. Και αυτό γιατί οι αποδόσεις που μπορούμε να πετύχουμε υπερτερούν έναντι οποιασδήποτε άλλης μορφής επένδυσης. Όπως έχουμε τονίσει αρκετές φορές, οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει να κινηθούν άμεσα ώστε να «κλειδώσουν» την εγγυημένη τιμή των 0,25 ευρώ ανά κιλοβατώρα, η οποία θα ισχύει για όσες οικιακές συμβάσεις υπογραφούν έως τις 31/1/2013
Δώστε υπεραξία στο ακίνητό σας
Πέραν από τα περιβαλλοντικά οφέλη από την τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, ο συγκεκριμένος παράγοντας αυξάνει κατά πολύ την υπεραξία ενός ακινήτου. Όπως υποστηρίζουν στελέχη εταιρειών Real Estate, η αύξηση της αξίας μιας κατοικίας που έχει εξοπλιστεί με φωτοβολταϊκό σύστημα, μπορεί να φτάσει ακόμη και το 10%. Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός επιβεβαιώνεται και από τα δεδομένα που εντοπίζονται σε πιο «ώριμες» αγορές, όπου τα φωτοβολταϊκά συστήματα μετρούν αρκετά χρόνια παρουσίας. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Καλιφόρνια η οποία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αγορές φωτοβολταϊκών στη χώρα, η αξία μιας κατοικίας αυξάνεται κατά 16.000-18.000 δολάρια αν διαθέτει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα 3 kWp. Ανάλογο είναι και το σκηνικό που διαμορφώνεται σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, όπου τα ακίνητα που εξοπλίζονται με φωτοβολταϊκά ή γενικότερα με εφαρμογές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διατίθενται σε υψηλές τιμές. Επίσης, πρόσφατα στοιχεία από τη Βρετανική τράπεζα ING Direct δείχνουν ότι, η ηλιακή ενέργεια είναι ο σημαντικότερος «μη αναγκαίος» παράγοντας για το αν κάποιος εν δυνάμει αγοραστής θα συμφωνήσει για την αγορά κατοικίας.
Ενώ οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά κατοικίας του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν κάνει πιο δύσκολο το έργο για τους πωλητές, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα, η φωτοβολταϊκη εγκατάσταση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας (38%) για την ενθάρρυνση υποψήφιων αγοραστών, να αγοράσουν ένα σπίτι.
Επομένως, ένα φωτοβολταϊκό σύστημα προσθέτει αξία στο ακίνητο μας, παρέχοντας μας παράλληλα οικονομικά οφέλη που ξεπερνούν σε ορίζοντα τα 25 χρόνια που διαρκεί η σύμβαση συμψηφισμού με τη ΔΕΗ. Για παράδειγμα, ακόμα και μετά τη λήξη της 25ετίας, η φωτοβολταϊκή μας εγκατάσταση θα συνεχίσει να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα που μπορεί να αποτελέσει εκ νέου προϊόν συναλλαγής με τη ΔΕΗ (με βάση τα όσα θα ισχύουν) ή να χρησιμοποιείται για ιδιοκατανάλωση (με κάποια minimum τεχνική επέμβαση). Πρακτικά, ένα σύστημα ισχύος 10 kWp θα μπορεί να παράγει μετά από 25 χρόνια περίπου 12.000 kWh ετησίως, κάτι που μεταφράζεται σε ετήσια έσοδα 3.000 ευρώ (με την παρούσα τιμή).
Με το βλέμμα στραμμένο στα «έξυπνα δίκτυα»
Γενικότερα, υπάρχει μια παγκόσμια τάση, κυρίως σε κατοικημένες περιοχές με δίκτυα χαμηλής τάσης, ώστε όλη η καταναλισκόμενη ενέργεια να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Δηλαδή, αναμένεται να επιχειρηθεί στο άμεσο μέλλον η ενεργειακή αυτονόμηση της κάθε περιοχής και η σταδιακή απεξάρτηση από τον συμβατικό τρόπο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Έτσι, σε επίπεδο περιοχών-δικτύων χαμηλής τάσης, η ενέργεια που θα καταναλώνεται θα προέρχεται από ΑΠΕ. Με αυτόν τον τρόπο, ο κάθε οικιακός χρήστης θα καταναλώνει την ενέργεια που παράγει και την διαφορά θα την διοχετεύει ή θα την αντλεί από το δίκτυο (παραδείγματος χάρη στη Γερμανία το 90% των νέων συστημάτων είναι ήδη σχεδιασμένο για αυτοκατανάλωση). Υπό αυτό το πρίσμα, η επένδυση σε φωτοβολταϊκά συστήματα και γενικότερα στις ΑΠΕ, αναμένεται να έχει θετικά αποτελέσματα για τον κάθε χρήστη και σε βάθος χρόνου. Προς αυτή την κατεύθυνση βαδίζουν σχεδόν όλα τα κράτη, τα οποία στην πλειοψηφία τους προμοτάρουν τα οικιακά συστήματα. Για παράδειγμα, η Αυστριακή κυβέρνηση έχει σταματήσει τη χρηματοδότηση νέων φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων μεγάλης κλίμακας (άνω των 500 kW), αποτρέποντας έτσι τη μονοπώληση της «μερίδας του λέοντος» των κρατικών χορηγήσεων.
Το υπουργείο Οικονομικών και Ενέργειας της χώρας, δικαιολογεί τη μετατόπιση της επιδότησης που ευνοεί τις μικρές εγκαταστάσεις που είναι ενσωματωμένες στις στέγες, με τη συλλογιστική ότι, οι πολίτες που είναι λιγότερο οικονομικά ισχυροί θα πρέπει να έχουν, επίσης, την ευκαιρία να εγκαταστήσουν ένα φωτοβολταϊκό σύστημα.
Έτσι, θα είναι πιο εύκολη, στο μέλλον, η τροφοδοσία των δικτύων χαμηλής και μέσης τάσης, με ηλεκτρική ενέργεια που θα προέρχεται από ΑΠΕ, κάτι που θα έχει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά στο κόστος που καλούνται να καταβάλλουν οι καταναλωτές.